keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

DIY: Liitutaulu

Meillä olohuone jatkuu suoraan eteiseen ja haluisin rajata tämän seinän, jotta eteisen ja olohuoneen välille tulisi selkeämpi "katkos". Lattia on huoneissa erilaiset (sekä eri korkeuksilla), olohuoneessa on alkuperäinen parketti, muualla asunnossa myöhemmin (vanhan parketin päälle) asennettu laminaatti. Tämä "liitos" on peitetty listalla, joka on samassa linjassa katon yläpalkin kanssa. Huoneet siis ovat selkeästi erillisiä ja niiden erottamiseen piti keksiä jotain korkeampaa elementtiä. Ensin mietin jotain seinätarra -tyyppistä ratkaisua, mutta se ei lopulta tuntunut oikealta ratkaisulta. Hetken mielijohteesta päädyin LIITUTAULUUN.

Ulko-oven vieressä meillä oli jo ennestään pienen pieni taulu, johon voi kirjoittaa toiselle Hyvän päivän -toivotuksia ja muita ihania pieniä viestejä. Uusi taulu on hyvällä paikalla edelleen tätäkin varten ja vaihtoehtoisesti siihen voi kirjoittaa pidempiäkin ajatuksia, kauppalistoja, muistettavia asioita..

Liitutaulun tekemiseen tarvitset :

- Sopivan pätkän liimapuulevyä
- Sakset
- Rullamitan
- Liitutaulutarraa
( TAI vaihtoehtoisesti liitutaulumaalia, telan tai siveltimen)
(- Hiomapaperia. Tarraa liimatessa hiomapaperia ei juurikaan tarvitse, liimapuulevy on itsessään jo hyvin tasaista)


Itse toteutin tarran liimaamisen lattialla. Mittasin levyn päistä 7,5 senttiä (levy on 2150 mm pitkä, tarra 2000mm) ja aloitin tarran liimaamisen.


Mielestäni tarran liimaaminen levyyn ja sen jälkeen ylimääräisen poisleikkaaminen oli omaan työtapaani sopivampi vaihtoehto kuin valmiiksi sopivan kokoiseksi leikattu pala. Valmis pala voi mennä monessa kohdassa vikaan, esimerkiksi asennusvaiheessa lähteä viistämään vinoon, jolloin levy jää paistamaan reunoilta eikä lopputuloksesta tule siistiä.

Seuraavaksi käänsin levyn nurin päin tuolin istuinosan reunalle. Lauta tuli jonkin verran tuolinreunan yli, jolloin pystyin leikkaamaan tällä Fiskarsin askarteluveitsellä ylimääräisen tarran pois naarmuttamatta alustaa.
Leikkaamiseen voit käyttää askarteluveistä, mattopuukkoa, mikä nyt on sinulle luontevin työväline, kunhan terä on EHDOTTOMAN TERÄVÄ! Jos terä on yhtään tylsä, veitsi ei liu'u kunnolla laudan reunaa vasten leikaten tarraan siistiä reunaa --> epäsiisti lopputulos.

Tarran pinta on melko huokoinen. Siihen helposti jää näkyviin kaikki aiemmin kirjoitettu, joka näkyy tietyssä valossa painaumana sivusta katsottuna. Ajaa asiansa oikein hyvin, mutta ehkäpä liitutaulumaalilla saisi lopulta kestävemmän lopputuloksen..? Meillä ainakin tämä tarra-versio tulee olemaan väliaikainen "pikaratkaisu". Kerrostalossa kaikenlainen turha maalipurkkien availu aiheuttaa vain enemmän päänvaivaa, joten kesän tullen aion kantaa laudan vanhempieni pihalle ja maalata sen tuolloin liitutaulumaalilla.

Olen kuitenkin olosuhteet huomioonottaen tyytyväinen lopputulokseen. Liitutaulu ehkä hieman katkaisee pitkää valkoista seinää ja erottaa näin eteisen olohuoneesta.


Toivottavasti tämä innoittaa Sinutkin omaan pieneen liitutauluprojektiin. Taulunhan ei tarvitse olla suorakaiteen mallinen. Esimerkiksi vaneristahan saa näppärä tekijä taiteiltua vaikka mitä! ;)

<3Jenulia

1 kommentti:

  1. Jee! Mähän maalasin sen ympyrävanerin just liitutaulumaalilla, mutta kyllä siihenkin omat jälkensä jää! Liidut naarmuttaa, mutta voi tietty olla, ettei vaneri oo paras mahdollinen pohja.. :)

    VastaaPoista